gastouderbureau voor nanny-opvang

Wat je moet weten

Het werken als nanny bij een gezin is een leuke baan: je bouwt een hechte band op met de kinderen, tijdens je werk heb je veel verantwoordelijkheid maar ook veel vrijheid. Als je het hart op de goede plek hebt voor kinderen, zul je snel enthousiast worden over de vacatures. Toch is het handig om je ook te verdiepen in het "zakelijke" gedeelte van deze baan.

Je hebt een arbeidscontract dat valt onder "diensten aan huis", een regeling die witwerken bij particulieren stimuleert. Rechten en plichten zijn anders dan bij een werkgever in de detailhandel of kinderdagverblijf: de vraagouders dragen  geen ww-premies en pensioenpremies af en dus bouw je deze rechten ook niet op. Wel heb je bijvoorbeeld recht op minimumloon en bij ziekte krijg je de eerste 2 werkdagen niet doorbetaald en daarna maximaal 6 weken 70% doorbetaald. De website van de overheid die hierover veel informatie geeft en belangrijk is, is www.rijksoverheid.nl

Op deze site kun je dus ook lezen dat je over het bruto bedrag dat je ontvangt nog  inkomstenbelasting moet betalen. Naast inkomstenbelasting heft de belastingdienst ook een premie ZvW (zorgverzekeringswet) van ongeveer 5,5%. Nanny's moeten er dus grofweg van uit gaan dat ze in ieder geval 1/3 van de bruto vergoeding die zij maandelijks ontvangen opzij zetten voor belastingen! Daarnaast moet je er rekening mee houden dat doorbetaalde vakantie en vakantietoeslag al is verwerkt in het uurtarief dat vermeld staat in de advertentie. Over reiskosten maken nanny’s zelf aanvullende afspraken met de ouders. Over autorijdkosten tijdens de opvang ontvangt de nanny minimaal 19 cent per kilometer.

"Ik werk 2 dagen als Nanny en ik werk parttime in de Supermarkt. Die combinatie bevalt me uitstekend"